Com saber si un reclutador és realment un consultor

5 mins

  Consultor és una paraula màgica, oi? Pots afegir-la darrere de qualsevol títol i de s...

 

Consultor és una paraula màgica, oi? Pots afegir-la darrere de qualsevol títol i de sobte aquesta persona és percebuda com un expert important. Algú amb un coneixement profund en una àrea determinada, algú a qui pots demanar consell perquè, bé, haurien de poder assessorar sobre aquest tema...

Allò que es fa més clar actualment és que, desafortunadament, molts d'aquests anomenats consultors han oblidat fa temps el significat darrere de la paraula.

La consultoria no ha estat ni mai serà un procés de "talla única". Per assessorar, realment has d'haver adquirit experiència en diversos aspectes d'una àrea específica. També has de ser disposat a treballar estretament amb altres, el que significa comunicació oberta, obertura d'esperit i disposició a la col·laboració. Posem-ho en perspectiva: diguem que ets un Consultor de Recursos Humans (un exemple impactant, oi?). Sigues sincer ara, la primera cosa que et ve al cap és probablement un venedor insistent que intenta convèncer-te d'acceptar un nou treball, oferint-te alguna cosa que ni tan sols et quadra o que simplement no vols. On està la consultoria en això? Permet-me dir-te: no existeix.

La comunicació real requereix escoltar, i Stephen R. Covey ho va dir millor en el seu llibre "Els 7 hàbits de la gent altament efectiva: Lliçons poderoses en el canvi personal":

“La majoria de la gent no escolta amb la intenció d'entendre; escolta amb la intenció de respondre.”

Ho faig des de fa temps, i encara no em considero un expert que ho sap tot. Sempre hi ha alguna cosa a aprendre, oi? Però al llarg dels anys, si hi ha alguna cosa que he intentat transmetre al talent increïble i als clients amb qui he tingut el plaer de treballar, ha estat l'escolta. Escoltar de manera activa, per entendre, i només llavors, quan veig la necessitat real, els punts dolorosos i els somnis per al futur, només aleshores puc oferir el meu humil consell. Això és el que realment significa la consultoria per a mi. És personal i requereix esforç i temps, que no tothom està disposat a invertir...

Per això has de tenir cura de a qui confies aquesta informació i el teu temps quan es tracta de representar les teves necessitats.

Per ajudar-te a identificar aquesta persona, pensa-hi: Què et diu la teva intuïció? Creus que et comprenen? Coneixen el seu mercat, la seva indústria? Són autèntics amb tu?

De vegades hi ha fets que no vols sentir, però si no te'ls maquillen, ets pel bon camí; això vol dir que et respecten i valoren l'honestitat. Finalment, estan allà per a tu quan els necessites (i no només llançant el teu CV a qualsevol lloc, esperant que algú mossegui)? Des de la presentació de l'oportunitat, durant el procés d'entrevista i fins a l'oferta, si el teu consultor no és present en cada pas del camí... per què fins i tot els necessitaries?

Què penses que realment significa la consultoria? Amb ganes de sentir més opinions!