Per què els Product Owners estan sent molt demandats?

5 mins

La tecnologia està creixent i evolucionant constantment. Avui ens trobem en un món on el pro...

La tecnologia està creixent i evolucionant constantment. Avui ens trobem en un món on el productor i el consumidor estan més units que mai. Especialment, des de finals de la dècada de 1990, hem vist un augment de les disciplines de programació iteratives que involucren equips multifuncionals dins d'entorns Scrum i Agile.

Jeff Sutherland i Ken Schwaber (creadors de Scrum) van definir el Product Owner com a 'una figura responsable de maximitzar el valor del producte i la feina de l'equip de desenvolupament'. Perquè un Product Owner tingui èxit, tota l'organització ha de respectar les seves decisions, aconseguides mitjançant una gestió efectiva del Product Backlog, i objectius clars i prioritzats centrats en les necessitats de l'equip, els clients i, sobretot, l'USUARI.

 

El Product Owner assegura que els productes es construeixin més ràpidament, amb més precisió i un major retorn de la inversió per al nostre negoci. Són els qui realment poden maximitzar el valor a totes les àrees.

Són aquestes responsabilitats fàcils o senzilles? La resposta és absolutament no.

 

En essència, un Product Owner és la persona encarregada de respondre a la pregunta "Això és el que vol/necessita el nostre client?" - una feina extremadament desafiadora. Els PO han d'estar orientats al mercat i treballar molt de prop amb els clients. Han de ser capaços de construir i comunicar una visió alineada amb la maduresa i les capacitats dels equips de desenvolupament. Un Product Owner no és algú que pugui treballar sol, ha de ser part de l'equip i construir un backlog consistent amb les necessitats de diversos interessats.

 

La Visió del Producte

La visió ha de comunicar l'essència del futur producte de manera concisa i descriure un objectiu compartit que proporcioni direcció però que sigui prou ampli per facilitar la creativitat. - Roman Pichler, Expert i Formador en Gestió de Productes.

Una visió de producte efectiva ha de descriure el vostre client o usuari objectiu i la proposta de valor per a aquest client/usuari, i ha de ser refinada constantment al llarg del cicle de vida de desenvolupament del producte, comunicant de manera efectiva als stakeholders per al seu suport.

 

Els Product Owners estan molt demandats?

Sí! Cada dia veiem com més organitzacions canvien la seva cultura i fan la transició d'entorns més tradicionals/cascada, on el valor es afegeix al final de cada llançament, a pràctiques àgils i Scrum, canviant un pla "a prova de fallades" per una visió "segura de fallar" centrada en l'aprenentatge i la millora en cada iteració.

Per a moltes organitzacions d'arreu del món, encara hi ha un canvi cultural massiu en marxa, però si observem el creixement en diferents hubs tecnològics d'Europa, com Londres, Berlín, Barcelona i Amsterdam, per citar-ne alguns, podem veure que això està començant a canviar ràpidament, especialment amb la creació de tantes start-ups i empreses orientades al producte. Barcelona, per exemple, està plena de més de 1.200 start-ups i esdevé un veritable punt calent a Europa per a aquest tipus de rols.